Průzkum společnosti SANEP poskytuje fascinující pohled na to, jaké hlavní jídlo si Češi připravují na Štědrý večer. Data ukazují, že české tradice stále drží pevné místo ve vánoční kuchyni, ale zároveň odhalují postupné kulinářské změny v našich domácností.
Rok 1620 přinesl nejen osudové události, ale i jeden z prvních momentů, kdy se Češi setkali s tabákem. Angličtí vojáci, přivolaní na pomoc českému králi Bedřichovi, představili dýmky, které šokovaly místní obyvatelstvo.
Společnost SANEP provedla velký vánoční průzkum mezi 35 358 respondenty a zaměřil se na to, jaké polévky jsou v českých domácnostech nejoblíbenější během Štědrého večera. Z výsledků lze vyčíst nejen dodržování tradic, ale také regionální a rodinné zvyklosti.
Mýtus o pásu cudnosti, často spojovaný se středověkem, líčí rytíře, kteří zajišťovali věrnost svých manželek pomocí kovových pásů. Přestože tento příběh přetrvává v populární kultuře, historické důkazy naznačují, že jde spíše o romantizovanou legendu než skutečnost.
Senát (horní komoru Parlamentu ČR) byste: